Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ψηφιδωτού της γοργόνας στο Ενυδρειο Κρήτης

by / Thursday, 03 August 2017 / Published in

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017 η γοργόνα του Ενυδρείου Κρήτης έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνισή της στο κοινό, μετά τα «αποκαλυπτήρια» που πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι.

Πλήθος κόσμου (μικροί και μεγάλοι) παρευρέθηκε στην είσοδο του Ενυδρείου Κρήτης, για να θαυμάσουν από κοντά την ολοκαίνουρια πολύχρωμη ψηφιδωτή σύνθεση που στολίζει τους τελευταίες μήνες τον εξωτερικό τοίχο, μπροστά από την κεντρική είσοδο του Ενυδρείου.  Ταυτόχρονα με τα εγκαίνδια υπήρξε παράλληλη δράση που στον προαύλιο χώρο του ενυδρείου όπου τα μικρά παιδιά του “καλοκαιρινού σχολείου (summer camp)” συμμετείχαν στα εγκαίνια με χορούς και τραγούδια.

Στο Ενυδρείο Κρήτης βρέθηκαν μικροί και μεγάλοι για να θαυμάσουν από κοντά την ολοκαίνουρια ψηφιδωτή σύνθεση που ήδη έχει στολίσει τον εξωτερικό τοίχο, μπροστά από την κεντρική είσοδο του Ενυδρείου, αλλά και για να… απολαύσουν τη μαγεία του ψηφιδωτού, μέσα από παράλληλες δράσεις που πραγματοποιούνταν στον προαύλιο χώρο.

Το ψηφιδωτό

Το έργο το δημιούργησε η σχεδιάστρια Κατερίνα Σπάρκς Αρναουτάκη και υλοποιήθηκε με την εθελοντική εργασία συμπολιτών μας (7 Βρετανών και ενός Έλληνα) που ζουν στον Άγιο Νικόλαο. Χρειάστηκαν 18 μήνες σκληρής δουλειάς προκειμένου ψηφίδα – ψηφίδα να ενωθούν όλα τα κομμάτια για να συμπληρώσουν μια τεράστια επιφάνεια εμβαδού 85 περίπου τ.μ. στην είσοδο του Ενυδρείου Κρήτης.

Η σύνθεση απεικονίζει τον βυθό της θάλασσας με κεντρικό θέμα μια γοργόνα και τρεις χελώνες.

Όλη αυτή η προσπάθεια πήρε σάρκα και οστά μέσα από μια αλυσίδα ανθρώπων που ένωσαν την θετική τους ενέργεια αλλά και την ανάγκη για προσφορά δημιουργώντας το αποτέλεσμα που θαυμάζουμε σήμερα.

Η ιδέα ξεκίνησε από το δημοσιογράφο Ιάσωνα Ταβλά που πρότεινε στο Διευθυντή του Ενυδρείου Κρήτης, Μιχάλη Παπαδάκη, τη σχεδίαση και την κατασκευή του συγκεκριμένου ψηφιδωτού, παρόμοιου με τα δυο άλλα που η Κατερίνα έχει σχεδιάσει στον Άγιο Νικόλαο.

Ο Μιχάλης Παπαδάκης αλλά και τα στελέχη του Ενυδρείου Κρήτης αγκάλιασαν την πρόταση αυτή οπότε και ξεκίνησε η σχεδίαση του έργου. Όλα κύλησαν σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες της ανιδιοτελούς εθελοντικής προσφοράς από τους δημιουργούς προς το κοινό του Ενυδρείου Κρήτης, ενός ιδρύματος που αγωνίζεται καθημερινά για τη διάσωση της θαλάσσιας ζωής στην ανατολική Μεσόγειο.

πηγή: neakriti

Leave a Reply

TOP Skip to content