ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

by / Thursday, 17 October 2019 / Published in
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ - ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 εγκαινιάστηκε η συνεργασία μεταξύ του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ), με την πόντιση εξαιρετικά εξειδικευμένης επιστημονικής διάταξης στο Κρητικό Πέλαγος, σε απόσταση 25 ναυτικών μιλίων βόρεια του Ηρακλείου. Στην αποστολή συμμετείχε το πλήρωμα του διασωστικού σκάφους «Ευρώπη» της ΕΟΔ, κ.κ. Βαγγέλης Ζαχαριουδάκης (κυβερνήτης – επικεφαλής Τμήματος Υγρού Στοιχείου), Δημήτρης Κατρανίτσας (δύτης – διασώστης), Μανώλης Ζερβός (πλοηγός), Μάριος Τριγώνης (διασώστης) και από την πλευρά του ΕΛΚΕΘΕ, ο κ. Νεκτάριος Σπυριδάκης.

Σκοπός της αποστολής ήταν η πόντιση της αυτόνομης καταδυόμενης επιστημονικής διάταξης ProVal, που συλλέγει φασματικά δεδομένα του ηλιακού φωτός στο ανώτερο στρώμα του θαλάσσιου ύδατος (0 – 100 m.), με τη χρήση πολυφασματικών φωτομέτρων υψηλής ακρίβειας. Οι μετρήσεις αυτές λαμβάνονται συγχρόνως με τη διέλευση από την περιοχή δορυφόρων που σχετίζονται με μετρήσεις του ωκεάνιου χρώματος (Ocean Colour), προκειμένου να συμβάλουν στη βαθμονόμησή τους. Η πόντιση της διάταξης αυτής αποτελεί μέρος ευρύτερης Ευρωπαϊκής προσπάθειας να αναδειχθεί το Κρητικό Πέλαγος ως το καταλληλότερο θαλάσσιο σημείο στην Ευρώπη και ένα από τα πλέον ενδεδειγμένα παγκοσμίως, προκειμένου να φιλοξενήσει μεγάλης κλίμακας, μόνιμη πλωτή εγκατάσταση βαθμονόμησης των μετρήσεων ωκεάνιου χρώματος των δορυφόρων του οργανισμού Copernicus. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή συνεργασία, που περιλαμβάνει εκτός από το ΕΛΚΕΘΕ, το Laboratoire Océanographique της Villefranche (ανέπτυξε τη συσκευή ProVal), ACRIST και ACRIIN της Γαλλίας, το National Physical Laboratory της Βρετανίας, το παρατηρητήριο Tartu της Εσθονίας και τις διαστημικές υπηρεσίες EUMETSAT και ESA. Στην Ελλάδα, διευθύνεται στο ΕΛΚΕΘΕ από τους Δρ. Στέλλα Ψαρρά, Dr. Andrew Banks, Δρ. Γιώργο Πετυχάκη και Δρ. Αριστομένη Καραγεώργη.

Η συμβολή της ΕΟΔ στην πόντιση της επιστημονικής συσκευής ήταν καθοριστική, καθώς το επίπεδο εκπαίδευσης του πληρώματος του διασωστικού σκάφους είναι ιδιαίτερα υψηλό, αλλά και το σκάφος το ίδιο χαρακτηρίζεται από υψηλές προδιαγραφές, με αυξημένη ικανότητα μεταφοράς φορτίου (με δεδομένο το μικρό του βύθισμα), ικανό χώρο εργασίας και εξαιρετική ασφάλεια, τόσο κατά τη διάρκεια της πλεύσης, όσο και κατά την πόντιση της ευαίσθητης συσκευής.

Η συνεργασία μεταξύ του ΕΛΚΕΘΕ και της ΕΟΔ πρόκειται να συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, με παρόμοιες δράσεις στη θαλάσσια περιοχή του Κρητικού Πελάγους, που, λόγω της διαύγειας και των καλών καιρικών συνθηκών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποκτά σταδιακά μεγάλη σημασία για την επιστημονική κοινότητα που εμπλέκεται στην σύγχρονη  παρατήρηση των ωκεανών. Οι επόμενες δράσεις περιλαμβάνουν την πόντιση επιπλέον μετρητικών συσκευών, που στοχεύουν στη μελέτη της αλληλεπίδρασης μεταξύ της επιφάνειας της θάλασσας και των υποκείμενων στρωμάτων και του τρόπου που επιδρούν στην επιφανειακή θερμοκρασία, η οποία ανιχνεύεται από τους αισθητήρες των δορυφόρων.
   

TOP Skip to content