ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 2022

by / Monday, 10 October 2022 / Published in

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ 2022

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συμπόσιο Έρευνας Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022, στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας, το οποίο διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ερευνητών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων ΕΛΚΕΘΕ, με την υποστήριξη της διοίκησης του ερευνητικού κέντρου και σημαντικού αριθμού χορηγών.

Μετά από 36 χρόνια, 12 αναγνωρισμένα, παραγωγικά συμπόσια και χιλιάδες συμμετέχοντες, το Συμπόσιο Έρευνας Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων  (πρώην Πανελλήνιο Συμπόσιο Ωκεανογραφίας και Αλιείας) εισήλθε σε μία νέα εποχή, συνεχίζοντας την κληρονομιά των παλαιότερων συμποσίων, συμβαδίζοντας με τις νέες τάσεις και τα τελευταίας τεχνολογίας επιστημονικά επιτεύγματα σε όλους τους τομείς της έρευνας των θαλάσσιων και εσωτερικών υδάτων.

Το Συμπόσιο Έρευνας Θαλάσσιων και Εσωτερικών Υδάτων αποτέλεσε με επιτυχία σημείο συνάντησης της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας, έδωσε την ευκαιρία για συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και ενίσχυση των κοινωνικών και επαγγελματικών σχέσεων μεταξύ των ερευνητών που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσφορά του Συμποσίου στους νέους επιστήμονες και φοιτητές καθώς είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν 210 επιστήμονες ενώ παρουσιάστηκαν 155 ερευνητικές εργασίες που αφορούσαν θέματα όπως: η κλιματική αλλαγή, η θαλάσσια ρύπανση, η μορφολογία του βυθού και η υποθαλάσσια γεωλογική δομή, η βιοποικιλότητα, η εισβολή μη αυτόχθονων ειδών στα ελληνικά νερά, η αλιεία και τα προβλήματα των ελλήνων αλιέων, οι γενετικές προσεγγίσεις στις υδάτινες επιστήμες, η οικολογία και διαχείριση ποταμών και λιμνών, οι υδατοκαλλιέργειες, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών για τη θάλασσα, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου προσκεκλημένοι ομιλητές, από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, παρουσίασαν θεματικές ενότητες σχετικά με την αλιευτική κληρονομιά στην Ελλάδα, την εκτίμηση του περιβαλλοντικού κινδύνου των ανθρωπογενών πιέσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον, τις ευρωπαϊκές υποδομές διαχείρισης μεγάλου όγκου ωκεανογραφικών δεδομένων, αλλά και ενότητες με αντικείμενο τις τρέχουσες πρακτικές και προοπτικές για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων και άλλων θαλάσσιων – υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου διοργανώθηκε με επιτυχία ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες του τοπικού δήμου με θέμα: «Υγιές θαλάσσιο περιβάλλον και Ανάπτυξη: Μπορούν να συνυπάρξουν;». Για τη διευκόλυνση της συζήτησης έγιναν εισηγήσεις σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ποιότητα των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας και το πρόβλημα των ανθρωπογενών θορύβων στη θάλασσα.

Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξε και προλόγισε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Ι. Γεωργόπουλος, ενώ η επιτυχημένη ολοκλήρωση των εργασιών του πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ και Διευθυντή του ΕΛΚΕΘΕ Δρ. Α. Μαγουλά.

 

 

13-Symposium-HCMR

 

 

 

 

TOP Skip to content